Koudwatervrees bij mobiel bankieren

Mobiel bankieren lijkt zijn weg te hebben gevonden onder de consumenten met ook dit jaar een verdubbeling van het aantal gebruikers ten opzichte van het voorgaande jaar. Met name het snel nog even controleren van het saldo is een hele populaire toepassing die onder het winkelend publiek wordt gebruikt, om te voorkomen dat je zonder saldo bij de kassa staat.

Wat opvalt is dat juist dit opvragen van informatie populair is. Met het overmaken van geld via mobiel bankieren heeft de consument toch nog meer moeite. Dat ondervond ik gisteren heel concreet toen een vriend me mailde met het verzoek even te controlen of het juiste bedrag zojuist was overgemaakt, via een app. Het blijkt in de praktijk dat het opvragen van informatie een lagere drempel opwerpt dan het daadwerkelijk betalen met of via je mobieltje. Is dit dezelfde koudwatervrees die bij de introductie van online bankieren was te zien of is er meer?

Het online bankieren vindt meestal plaats in een voor de gebruiker vertrouwde (lees: veilige) omgeving. Dit in tegenstelling met mobiel bankieren wat op iedere willekeurige plek kan worden gedaan. ‘Shoulder surfing’ door een onverlaat is dan zo gepiept en hoe veilig is die internetverbinding eigenlijk? Minder veilig dan het wifi thuis? Hoe veilig is de mobiele applicatie en dat weer in combinatie met het gebruikte toestel? Mobiele devices zijn nu eenmaal minder beveiligd en bovendien staat iets als Bluetooth vaak aan wat afkijken mogelijk maakt. Daarnaast is het mobiele apparaat vatbaar voor verlies of diefstal.

Hoewel banken richtlijnen afgeven voor veilig gebruik, zal ook hier de ‘eigen’ gebruikerservaring belangrijk zijn op de weg naar volledige acceptatie. Belangrijk bij de acceptatie is de juiste interpretatie van de banken zelf. Wordt het gezien als een andere manier om te kunnen betalen of ziet men de potentie die mobiel bankieren heeft en dat het een op zichzelf staand product is wat geheel zijn eigen potentie heeft? Tot die tijd maar even uw vrienden blijven mailen om te controleren of het geld binnen is.

Een versie van dit artikel verscheen eerder op 20 Maart op BlogIT.nl

Published Mar 27, 2013
Version 1.0

Was this article helpful?

No CommentsBe the first to comment