Wat u over cloud bursting moet weten

Het WK staat voor de deur, en veel wedstrijden worden gespeeld op een tijdstip waarop veel mensen niet in de buurt zijn van een televisietoestel. Nog op kantoor of onderweg, zal een beroep worden gedaan op de internetstreams. Dat zal dus druk worden. Heel iets anders: uit de Capgemini e-Retail Sales Index blijkt dat de totale omzet van retailers dit jaar met 17 procent zal stijgen. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor de detailhandel, maar de vraag is hoe de servers van webwinkels moeten omgaan met deze toename van het internetverkeer. De infrastructuur zal in beide voorbeelden zwaar onder druk worden gezet.

Het is een waar nachtmerriescenario: na maandenlange voorbereiding en noeste arbeid breekt de dag aan waarop eindelijk de nieuwe webwinkel, product of dienst live gaat voor het grote publiek. Of Oranje trapt af. Kort daarna neemt de animo echter af doordat de website kuren begint te vertonen. Teveel gebruikers melden zich tegelijk aan, waardoor de website het verkeer niet langer aankan. Bezoekers worden plotseling onthaald met foutmeldingen in plaats van aantrekkelijke aanbiedingen of goals. De consument zal snel elders op zoek gaan, en u ziet hem niet meer terug.

Of het nu gaat om een leverancier van consumentenelektronica die een nieuwe smartphone of tablet introduceert, een band die zijn nieuwe album streamt of een sportevenement, pieken in het internetverkeer kunnen allerhande problemen veroorzaken. Kijk maar naar de belangstelling voor de eerste aflevering van de tweede serie van de Engelse tv-serie Downton Abbey was zo groot dat de online mediaplayer van de Britse zender ITV het verkeer simpelweg niet langer aankon. Een overbelaste infrastructuur wekt frustratie bij alle betrokkenen. Simpelweg investeren in een uitgebreidere of betere infrastructuur is echter niet altijd de beste oplossing.

Niet zomaar investeren

Pieken in het internetverkeer komen maar zelden voor. Het investeren in nieuwe hardware die na vraagpieken ongebruikt blijft, is daarom moeilijk te rechtvaardigen — zeker niet nu krimpende budgetten en de toenemende concurrentiedruk bedrijven ertoe dwingen om meer te doen met hun bestaande infrastructuur. Cloud bursting kan in dit soort gevallen uitkomst bieden. Tijdens piekperioden kan een applicatie die in een intern datacenter of een private cloud draait, naar een publieke cloud worden “geburst”. Dit houdt in dat er een beroep wordt gedaan op de extra capaciteit die in de cloud aanwezig is, zodat al uw online diensten optimaal blijven presteren. Het voordeel is dat u hierbij alleen betaalt voor de capaciteit die u werkelijk benut, zodat de kosten beheersbaar blijven.

Met een cloud bursting-strategie bent u voorbereid op vraagpieken en blijven uw bedrijfsprocessen bij druk internetverkeer probleemloos functioneren. U voorkomt daarmee omzetverlies als gevolg van downtime. Consumenten profiteren op hun beurt van een optimale gebruikservaring, waarmee hun vertrouwen in uw bedrijf groeit. Bij cloud bursting wordt de technologie die nodig is om applicaties beschikbaar te stellen geabstraheerd (‘losgetrokken’) van de onderliggende infrastructuur, zodat u naar behoefte een beroep kunt doen op fysieke en gevirtualiseerde resources in het datacenter en de cloud. Door de workloads van uw applicaties dynamisch om te leiden naar een locatie met meer capaciteit kunt u eindgebruikers een stabiele en betrouwbare dienst aanbieden, iets waar zowel afnemer als aanbieder van profiteren.

Veilig combineren

Met cloud bursting-technologie kunt u ook een einde maken aan netwerk-bottlenecks. Dit is mogelijk door de prestaties van services in real time te meten en workloads op basis van de vraag naar de beste locatie te routeren. Door hiervoor een beroep te doen op publieke en private datacenters kunt u een einde maken aan de beperkingen van fysieke apparaten, verbindingen en capaciteit in uw datacenter.

Oplossingen voor cloud bursting zien er ook op toe dat al uw beveiligingsregels worden toegepast wanneer een applicatie naar een cloud wordt geburst. Daarmee bent u er zeker van dat aan alle eisen van de wet- en regelgeving wordt voldaan.

Een goede cloud bursting-architectuur maakt daarnaast gebruik van een Application Delivery Network-oplossing die de doorlooptijden voor het uitbreiden van de capaciteit voor applicaties binnen publieke en private datacenters aanzienlijk verkort. Op deze manier kunt u de capaciteit van uw applicaties opschalen door snelle en veilige verbindingen van uw datacenter met de cloud op basis van een ‘pay as you go’-model.

Verleg de grens

Cloud bursting is dé moderne oplossing om capaciteit bij te schakelen op momenten waarop dit werkelijk nodig is. De capaciteitsgrenzen van servers en netwerken kunnen op veilige en transparante wijze worden verlegd dankzij naadloze integratie met de beheertools en connectiviteit van publieke en private clouds. Hiermee kunt u eveneens een einde maken aan geïsoleerde eilandjes van ICT-capaciteit en beheertechnologie.

Het is ook belangrijk om stil te staan bij het feit dat dit soort vraagpieken niet alleen voor websites gelden. Elke applicatie of dienst loopt het risico om uit te vallen wanneer het capaciteitsplafond wordt bereikt. Cloud bursting is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw applicaties ook bij scherpe vraagpieken probleemloos blijven draaien, zonder de noodzaak in een infrastructuur die grotendeels onbenut blijft. U betaalt daarbij alleen voor de extra capaciteit die u werkelijk nodig hebt. Eindgebruikers kunnen zo op elk gewenst moment toegang krijgen tot wat ze nodig hebben, zelfs als er talloze gebruikers tegelijk actief zijn.

Als u dit jaar pieken in het internetverkeer of de netwerkactiviteit verwacht, zou cloud bursting bovenaan uw lijst met prioriteiten moeten staan als (kosten)efficiënte en betrouwbare oplossing. Om klanten aan te kunnen trekken en behouden moet u bovenop uw netwerk- en internetverkeer zitten. Cloud bursting biedt een eenvoudige en betaalbare manier om in deze behoefte te voorzien.

Published Jun 04, 2014
Version 1.0

Was this article helpful?

No CommentsBe the first to comment