De nieuwe security-werkelijkheid voor providers
Barcelona is een geweldige stad, maar als er 100.000 mensen op het Mobile World Congress afkomen, wordt het een interessante plek voor criminelen. Een beetje ervaren reiziger is alert op zakenrollers of ander schorriemorrie, blijft weg uit gevaarlijke buurten en draagt kostbaarheden goed afgeschermd. Maar toch is het gemakkelijk om dit te vergeten als je bij een van de prachtige bezienswaardigheden bent, of op een drukke beurs loopt. Een mobieltje is tegenwoordig ook erg handig als navigatie-tool te, of zelfs als cityguide. Al wandelend heb je een prijzig device in je handen, voor het grijpen voor een ander. De risico’s zijn veranderd, maar niet alleen voor de gebruiker.
Mobiele service providers zijn bezorgd over het beschermen van hun netwerk tegen DDoS-aanvallen en indringers die de performance beïnvloeden of gevoelige data blootleggen. Vaak kijkt men hierbij naar de DNS-infrastructuur. Elke operator is wel het slachtoffer geworden van een DNS-aanval, of ze het willen toegeven of niet. De meeste service providers hebben een bepaald beschermingsniveau geïmplementeerd tegen een DNS-aanval.
Service providers moeten zich echter niet alleen zorgen maken over DNS. Veel mobiele operators rollen nu Voice over LTE (VoLTE) services uit, of hebben dat gedaan, om spraak over het datanetwerk te bieden. Hiervoor is een IMS-infrastuctuur nodig om SIP-signaling af te handelen, zodat de VoLTE-verbinding is op te zetten en te monitoren. Normaal gezien, voor VoLTE, is dit IMS-netwerk gesloten en niet direct toegankelijk vanaf de gebruikersapparatuur. VoLTE verandert dit, helaas. VoLTE vereist dat de smartphone SIP-berichten aanmaakt om een telefoonoproep op te zetten. Deze SIP-berichten worden als geheel naar de IMS-infrastuctuur verzonden. Dat betekent dat het een kwestie van tijd is voordat een hacker valse SIP-berichten maakt die de IMS-services bereiken om een DoS-aanval te initiëren, ongeautoriseerde services aan te sturen of zelfs toegang te krijgen tot abonneegegevens of netwerkconfiguraties.
Dit is dus een gedeelte van het netwerk dat mobiele service providers ernstig onder de loep moeten nemen. Ze moeten bepalen welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn, zoals een applicatiefirewall en/of DDoS-bescherming om dit cruciale component in de infrastructuur, dat nu opeens wordt blootgesteld, te beveiligen. Door het huidige gebruik van smartphones moeten niet alleen gebruikers de risico’s herwaarderen. Service providers moeten dat ook. Alle netwerkaspecten dienen opnieuw te worden geïnspecteerd, omdat de modellen waaraan ze gewend waren fundamenteel zijn veranderd.