Waarom de cloud niet vertrouwen, en je eigen datacenter wel?

Bedrijven die het niet vertrouwen data naar de cloud te brengen, hebben hun security nu ook al niet op orde. Dat zei een oud-collega laatst tegen me tijdens een gesprek over het onderbrengen van toepassingen en data in de cloud. Op het eerste gezicht een nogal overtrokken stelling, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Wanneer data en applicaties in je eigen datacenter staan, lijken ze veiliger dan elders. Schijnveiligheid. De gevaren van de cloud zijn niet groter, ze zijn alleen anders.

De huidige economie verlangt creativiteit van ons. Bedrijven verplaatsen IT-middelen naar de cloud om te bezuinigen, anderen juist als investerinsg om een flexibele IT-organisatie in te richten. Hoe dan ook, de meesten van ons zitten midden in een transitiefase of aan de vooravond daarvan. De cloud is niet meer weg te denken. De discussie moet gaan over hoe we het aanpakken, niet of we het gaan doen.

Controle over je data
Vragen die je je moet stellen zijn: wat is het strategische doel van de inzet van clouddiensten, ga je data halen of juist brengen, is een public of een private cloud geschikt of past een hybride model beter, en wat doe je wel en niet met de cloud. Kortom, alle zorg omtrent de cloud is terug te voeren naar de essentie: controle over je data.

Dit is het moment om eerst naar de eigen infrastructuur te kijken. Om de milieu-slogan te gebruiken: Een betere cloud-ervaring begint bij jezelf. Hoe staat het met het geldende beveiligingsbeleid? Dekt dit de lading voor de huidige situatie nog steeds? En kan de IT-infrastructuur, zowel technologisch als organisatorisch, zomaar worden aangesloten op een cloud, of zelf een cloud vormen?

Applicatieprestatie
Het grootste belang ligt bij de beschikbaarheid en veiligheid van de applicaties. Dit geldt voor zowel diensten die je gebruikt als diensten die je wilt aanbieden. En dan kun je je afvragen of je zelf daar nog wel grip op hebt. Zijn cloud-aanbieders inmiddels niet veel beter in staat dit te waarborgen? Het is hun core-business.

Prestaties van een toepassing zijn bepalend in het succes ervan. Iets kan nog zo nuttig zijn, of veilig worden aangeboden: als de gebruikerservaring matig is, wordt het nooit een ‘killer-app’. Om te beslissen of je naar de cloud overstapt moet je dus niet afvragen of de organisatie direct profiteert, maar of de gebruiker erbij gebaat is.

Published Mar 07, 2013
Version 1.0

Was this article helpful?

No CommentsBe the first to comment