Bedrijven onvoldoende beschermd tegen DDoS-aanvallen

Bedrijven staan bloot aan de risico’s van DDoS-aanvallen doordat er onvoldoende kennis in huis is over de aard van de huidige internetgevaren. Ondanks het grote aantal aanvallen blijft kennis bij security-professionals achter. Specialisten in het vakgebied moeten veelal toegeven dat ze onzeker zijn of hun organisatie bestand is tegen de gevaren van DDoS-aanvallen en dat ze de snelheid van de betreffende ontwikkelingen niet meer precies kunnen volgen.
Dat blijkt uit onderzoek van F5 Networks. F5 vroeg tijdens Infosecurity Europe 2013 aan geselecteerde security-professionals in hoeverre ze op de hoogte waren van de recente DDoS-aanvallen, meer specifiek de DNS amplificatie-aanvallen. Slechts tien procent gaf aan dat ze helder konden uitleggen hoe een dergelijke aanval werkt, en maar elf procent stelde zeker te zijn dat de organisatie niets zou merken van een aanval in de dagelijkse werkzaamheden. 

Bescherming moeilijker dan ooit
Daartegenover staat een grote groep respondenten (87 procent) die stelt dat het moeilijker dan ooit is om bedrijven te beschermen. Bijna een kwart zoekt de reden hiervoor bij BYOD, gevolgd door de complexiteit van de bedreigingen (twintig procent) en de verandering in daders van traditionele hackers naar mensen die vanuit spionage of politieke motieven handelen (veertien procent). 

Weinig consistentie in beveiligingsbeleid

Het onderzoek wees tevens uit dat de bescherming van applicaties en infrastructuur gevaar loopt door inconsistent beleid. Een grote meerderheid van 83 procent gaf aan dat ze onzeker zijn over de consistentie van beveiligings- en beschikbaarheidsafspraken binnen de IT-infrastructuur.
"De recente gebeurtenissen zoals de Spamhaus-aanval zouden een wake-up call moeten zijn voor veel bedrijven, maar veel professionals vinden de vernieuwingen in DDoS-aanvallen blijkbaar lastig te bevatten," aldus Wim Zandee, pre-sales manager North & East EMEA bij F5 Networks. "Traditionele firewalls doen hun werk niet meer, en zeker wanneer applicaties naar de cloud worden gebracht, is het van cruciaal belang om beveiliging anders in te richten. Er moet meer intelligentie in beveiliging worden aangebracht om een organisatie effectief te beschermen."

Een versie van dit artikel verscheen eerder op managementonline.nl (24 mei 2013).

Published May 24, 2013
Version 1.0

Was this article helpful?

No CommentsBe the first to comment